De regeringsleiders van de G7 hebben maandag in Zuid-Duitsland een akkoord bereikt over het verscherpen van de sancties tegen Rusland als de situatie in Oekraïne verslechtert.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei dat de G7 "klaar is voor het verscherpen van de sancties, als de situatie daarom vraagt".

EU-president Donald Tusk had zich zondag voorafgaand aan de top al hard gemaakt voor eventuele strengere sancties.

Moskou steunt volgens het Westen de separatisten in het oosten van Oekraïne en eigende zich onrechtmatig de Krim toe. De annexatie van het schiereiland was in 2014 reden om Rusland uit de G8 te zetten en weer verder te gaan als G7.

Het Witte Huis meldt dat de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Franse collega François Hollande overeen zijn gekomen dat de huidige sancties tegen Rusland gehanteerd blijven, totdat het land aan alle voorwaarden voor een structureel vredesakkoord met Oekraïne voldoet.

Niets nieuws

Het Kremlin zei eerder op maandag niets nieuws te horen in de commentaren van de deelnemers aan de G7-top, die zondag hadden besloten zich hard op te stellen tegen Rusland. 

''Ja, we hebben opgelet bij de laatste verklaringen over sancties. Dit zijn geen nieuwe standpunten'', zei een woordvoerder van president Vladimir Poetin maandag.

Volgens Moskou is duidelijk dat de zeven wereldmachten onderling verdeeld zijn over de aanpak van Rusland. ''We attenderen op het feit dat onder de deelnemers van die bijeenkomst verschillen bestaan in hun aanpak. Sommigen willen een dialoog met Rusland en zien de onmogelijkheid om serieuze problemen zonder dialoog op te lossen, dus we blijven goed opletten.''

Akkoord over klimaat

Ook bereikten de aanwezige leiders een akkoord over het klimaat. De zeven wereldmachten stemden ermee in de temperatuur van de aarde niet meer dan 2 graden te laten stijgen. 

Met de afspraak lopen de landen vooruit op de klimaattop die de Verenigde Naties in december organiseren in Parijs.

Bedoeling is in de loop van de eeuw een wereldeconomie te krijgen die geen fossiele brandstoffen verbruikt. Het gebruik van kolen en olie moet op zijn laatst in 2025 duidelijk worden teruggedrongen.

In de G7-slotverklaring wordt gesproken van een reductie in de bovenste regionen van de aanbevelingen van het IPCC klimaatpanel. Die VN-organisatie bepleit een reductie van 40 tot 70 procent. De G7 trekt 100 miljard dollar uit voor financiering van de reductie.

Demonstraties

De Duitse politie heeft een makkelijke G7 gehad. Er waren bij de top in de plaats Elmau beduidend minder demonstranten dan verwacht en bovendien waren ze vreedzamer dan gedacht.