De AK-partij van de Turkse premier Ahmet Davutoglu heeft zondag bij de parlementsverkiezingen de absolute meerderheid in het parlement verloren.

De AK-partij heeft zondag de Turkse parlementsverkiezingen gewonnen, maar zoals al werd verwacht niet met een absolute meerderheid. De AKP kreeg bijna 40,8 procent van de stemmen. Rond 1.30 uur lokale tijd liet de Turkse krant Haberler weten dat alle stemmen geteld waren. 

De partij komt hierdoor uit op 259 zetels. Dat zijn zeventien zetels te weinig om alleen te mogen regeren.

De verkiezingsuitslag is een zware slag voor president Recep Tayyip Erdogan. Hij wilde het staatsbestel aanpassen om meer macht naar zich toe te kunnen trekken. Maar daarvoor had zijn partij tenminste 330 zetels moeten behalen.

Koerden

De pro-Koerdische partij HDP kreeg meer dan 10 procent van de stemmen en heeft daarmee de kiesdrempel gehaald. In de stad Diyarbakir in het overwegend Koerdische zuidoosten van Turkije gingen zondagavond duizenden Koerden uit vreugde de straten op. Ze staken vuurwerk af, zwaaiden met vlaggen en schoten met pistolen in de lucht.

De centrumlinkse CHP is met 25 procent van de stemmen de tweede partij van het land geworden. De ultrarechtse MHP werd met ruim 16 procent derde.

Het is voor het eerst sinds 2002 dat de AK-partij het niet meer alleen voor het zeggen krijgt. De partij zal met andere partijen moeten onderhandelen om een coalitie te vormen. De leider van HDP heeft zondagavond alvast laten weten dat hij een samenwerking met de AK-partij uitsluit.

Reactie premier

De Turkse premier Ahmet Davutoglu noemde zijn AK-partij zondagavond de winnaar van de verkiezingen. Volgens de premier blijkt uit de verkiezingsuitslag dat zijn partij de ''ruggengraat'' is van de Turkse samenleving. Hij zwoer ook alles te zullen doen om de politieke stabiliteit in Turkije te behouden.

Davutoglu zei dit tijdens een toespraak vanaf het balkon van het hoofdkantoor van zijn partij. Aanhangers van de AK-partij hadden zich daar verzameld.

De leider van de ultrarechtse MHP noemt de verkiezingsuitslag "een begin van het einde" van de AK-partij. Zijn partij, die waarschijnlijk de derde partij van het land is geworden, ziet een coalitie met de AKP niet zitten. Mocht die partij geen coalitie rond krijgen met de andere partijen, "dan moeten er vervroegde verkiezingen worden gehouden".

Video: Erdogan verliest meerderheid

Zonder incidenten

De verkiezingen verliepen zondag zonder noemenswaardige incidenten. De stemlokalen sloten om 17.00 uur lokale tijd en het tellen van de stemmen begon meteen. Om toe te zien op een goed verloop was de politie massaal op de been, zeker 404.000 agenten en veiligheidsmensen waren paraat. Tienduizenden burgers en officiële waarnemers uit binnen- en buitenland hielden toezicht om fraude te voorkomen.

In de aanloop naar de verkiezingsdag was de HDP meerdere keren het doelwit van aanslagen. Vrijdag vonden meerdere mensen de dood bij een bomaanslag op een verkiezingsbijeenkomst. De Turkse premier Ahmet Davutoglu maakte zondag bekend dat de autoriteiten een verdachte hebben opgepakt.

Verkiezingen Turkije

De stembussen in Turkije zijn zondagochtend geopend. Circa 54 miljoen stemgerechtigde Turken kiezen zondag tussen 7.00 uur en 16.00 uur (Nederlandse tijd) een nieuw parlement. © AFP
Regeringspartij AK van president Recep Tayyip Erdogan domineert de verkiezingen al dertien jaar en heeft vermoedelijk niets te vrezen, maar de stembusgang bepaalt wel of de president het nog jaren alleen voor het zeggen heeft. © AFP
Een stembiljet voor de parlementsverkiezingen van Turkije. © AFP
De vorming van een regering stuit op problemen. De enige die wil meedoen aan de tijdelijke regering is de pro-Koerdische HDP, maar die partij is door Erdogan weggezet als steunpilaar van Koerdisch terrorisme. © AFP
Aanhangers van de partij CHP zwaaien met vlaggen en houden posters van partijleider Kemal Kilicdaroglu vast. © AFP
Selahattin Demirtas (links), van de pro-Koerdische partij People’s Democratic Party (HDP), zwaait naar het publiek tijdens het voeren van campagne. © AFP
Regeringspartij AK van president Recep Tayyip Erdogan domineert de verkiezigen al dertien jaar en heeft vermoedelijk niets te vrezen, maar de stembusgang bepaalt wel of de president het nog jaren alleen voor het zeggen heeft. Op de foto aanhangers van partij CHP. © AFP
Een toezichthouder controleert stembiljetten op een bureau in Istanboel. © ANP
De Turkse president Erdogan schudt handen van aanhangers nadat hij zijn stem heeft uitgebracht voor de verkiezingen. © ANP
De Turkse president Erdogan gaat in het stembureau op de foto met twee vrouwelijke fans. © ANP