Een explosie in een benzinestation en de watersnood in de Ghanese hoofdstad Accra hebben aan ongeveer 150 mensen het leven gekost. Dat heeft president John Mahama van het West-Afrikaanse land donderdag gezegd. 

Hij heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Een woordvoerder van de brandweer zei eerder op de dag dat door de explosie 96 mensen zijn omgekomen. Veel van de slachtoffers hadden in het benzinestation bij een belangrijk kruispunt in het centrum van Accra staan schuilen voor de regen.

De oorzaak van de explosie was waarschijnlijk een brand in een naastgelegen busstation. Het vuur verspreidde zich naar het tankstation en andere gebouwen waarna de boel ontplofte.

Video: 150 doden door explosie en watersnood Ghana

Een groot deel van de stad zat donderdag zonder stroom door de overstromingen, die het gevolg waren van zware regenval. Die duurde woensdag zo'n zes uur en leidde tot enorme schade.

Bomen, hoogspanningsleidingen en huizen bezweken, waardoor duizenden mensen dakloos zijn geworden. Volgens president Mahama is het leger ingezet om tijdelijke huisvesting te bouwen voor getroffen Ghanezen.

Waterafvoer

Accra is kwetsbaar bij zware regenval, omdat de stad niet is voorzien van een goede waterafvoer. Een megaproject om het rioleringssysteem te verbeteren, werd vorig jaar bevroren door de regering. Dat project was gestart na de grote overstroming van 2011.