Vrijwilligers uit buurlanden Syrië komen Assad te hulp

Duizenden vrijwilligers uit landen als Libanon en Afghanistan zijn de afgelopen weken naar Damascus gereisd om het Syrische regeringsleger en president Bashar al-Assad bij te staan. 

Het leger heeft de laatste twee maanden diverse nederlagen geleden tegen de rebellen van de extremistische islamitische bewegingen al-Nusra Front en Islamitische Staat. Ook heeft het leger grote moeite om nieuwe rekruten te werven.

Volgens de Franse radiozender France Inter zijn de afgelopen weken ongeveer zevenduizend sjiieten uit Iran en Irak naar Damascus gevlogen. Zij hebben zich gevoegd bij ongeveer drieduizend strijders die al in Syrië waren.

Hun belangrijkste taak is Damascus beschermen. De stad is volgens Abu Mohammad al-Joulani, hoofd van het al-Nusra Front, het nieuwe doelwit van de extremistische bewegingen geworden.

Kleindochter

De sjiieten willen uit alle macht voorkomen dat het mausoleum van Sayeda Zeinab in een zuidelijke buitenwijk van Damascus in handen valt van al-Nusra of Islamitische Staat. Zij was de kleindochter van de profeet Mohammed en zuster van imam Hussein, een van de meest vereerde figuren binnen de sjiitische islam. Hussein, bekend als de derde imam, stierf in 680 bij de Iraakse stad Kerbala een martelaarsdood.

Ook willen de sjiieten de verovering voorkomen van de internationale luchthaven van Damascus, voor de regering de belangrijkste aanvoerplaats van goederen.

Lees meer over:
Tip de redactie