Een man uit het Drentse Zuidwolde die in de Verenigde Staten veroordeeld is tot dertig jaar cel, wordt vervroegd vrijgelaten uit de gevangenis in de staat Alabama. 

Dat meldde de Drentse commissaris van de Koning Jacques Tichelaar donderdag.

Tichelaar heeft zich de afgelopen jaren intensief ingezet om de man terug te halen naar Nederland.

De Nederlander veroorzaakte op 18 mei 2005 in de stad Gulf Shores een dodelijk ongeluk. Hij had gedronken en dat werd hem zwaar aangerekend.

Tichelaar zegt dat de man de straf verdiende, maar vindt dertig jaar cel ''ook naar Amerikaanse maatstaven exceptioneel veel''.

De veertigjarige Drent heeft inmiddels tien jaar van zijn opgelegde straf uitgezeten.

Complexe lobby

''Voor de naaste familie in Nederland waren de afgelopen tien jaar, en de uitzichtloosheid van nog twintig jaar detentie, een hel. Uit zorgplicht voor inwoners van deze provincie heb ik de zaak op me genomen'', zei Tichelaar.

Tichelaar startte daarom ''een complexe lobby'' met steun van onder meer de ambassade in Washington, het consulaat in Miami en de ministeries van Justitie en Buitenlandse Zaken, om de Nederlander uitgeleverd te krijgen en zijn verdere straf in Nederland uit te zitten.

Ook de moeder van het dodelijke slachtoffer werd benaderd en gevraagd of zij wilde meewerken. ''Uiteindelijk is het gelukt om de geesten in de VS rijp te krijgen voor vervroegde vrijlating.''

Tichelaar verwacht dat de veroordeelde binnen enkele weken terugkeert in Nederland. ''Heel lang heeft het er volstrekt kansloos voorgestaan. We zijn ontzettend blij dat hij uiteindelijk toch is vrijgelaten", reageert de familie.