Nederlandse jihadist Jermaine W. mogelijk gedood in Syrië

Voormalige terreurverdachte Jermaine W. is zeer waarschijnlijk in Syrië gedood bij een bombardement. 

Dat bevestigt advocaat Bart Nooitgedagt van de broer van Jermaine W., Jason W., donderdag in reactie op berichtgeving van Geenstijl en op Twitter.

De familie werd donderdag gebeld met het nieuws en heeft volgens Nooitgedagt geen redenen om aan de juistheid van het bericht te twijfelen. Ze hebben echter nog geen officiële bevestiging gehad.

Een woordvoerster van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof laat weten de berichten over de dood van Jermaine W. te kennen, maar ze kan ze niet bevestigen. "Dit past wel in het beeld dat we hebben dat Nederlanders zich bewegen in oorlogsgebieden. Daar zijn eerder Nederlanders omgekomen."

Het is nog niet duidelijk waar en wanneer het is gebeurd. Eerder werd gemeld dat Jemaine naar Syrië zou zijn afgereisd.

Hofstadgroep

Jermaine W. werd in maart 2006 vrijgesproken van zijn vermeende lidmaatschap van de zogenoemde Hofstadgroep. Dat was het vermeende terreurnetwerk rond Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh.

Jermaine was aangeklaagd voor het onmogelijk maken van het werk van toenmalig Tweede Kamerlid Ayaan Hirsi Ali, maar daar was geen bewijs voor. De Hofstadgroep richtte zich volgens het Openbaar Ministerie uit een radicale islamitische geloofsovertuiging op terreurdaden in Nederland.

Briefje

Op het werk van W. was destijds een briefje met een eenvoudige tekening gevonden. Daarop stond een plan voor een moordaanslag op de oud-politica.

Uit een schrijfproef van Jermaine bleek echter dat er geen aanwijzingen waren dat hij het briefje had gemaakt. Er werd verder geen ander bewijs tegen hem gevonden.

De Hofstadgroep richtte zich volgens het Openbaar Ministerie toen uit een radicale islamitische geloofsovertuiging op terreurdaden in Nederland.

Politie en OM deden vorig jaar september een doorzoeking bij de stichting Educatief Instituut Arabische Taal en Cultuur in Hilversum. Die stichting stond onder leiding van Jermaine W.

Lees meer over:
Tip de redactie