Jeb Bush kondigt mogelijk op 15 juni kandidatuur presidentsverkiezingen aan

Jeb Bush kondigt op 15 juni 2015 officieel zijn kandidaatschap aan voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. 

Zijn woordvoerder heeft dat gezegd, aldus twee grote kranten in Florida. Het blijkt ook uit een Twitterbericht van Bush donderdag waarin hij verwijst met de woorden 'coming soon' naar zijn website met dezelfde tekst en de datum 15 juni 2015.

De 62-jarige Republikein Bush is een zoon van oud-president George Bush sr. (90) en een jongere broer van oud-president George Bush jr. (68). Van 1999 tot 2007 was hij gouverneur van Florida.

De geruchten gingen al langer dat Bush van plan is op te komen namens de Republikeinen. Zelf maakte hij in december bekend misschien een gooi te doen naar het Amerikaanse presidentschap bij de verkiezingen van 2016.

Rick Perry

Binnen de Republikeinse Partij hebben zich al veel kandidaten aangemeld. Ook de 65-jarige Rick Perry, oud-gouverneur van Texas, kondigde donderdag zijn kandidaatschap aan.

In 2012 kwam Perry ook al op namens de Republikeinen en werd gezien als grote kanshebber. Hij volgde in 2000 George W. Bush op in Texas.

Daarmee zijn er al negen mannen en een vrouw kandidaat bij de partij. In juni volgen er naar verwachting nog zeker twee: naast Bush ook ex-gouverneur van Louisiana Bobby Jindal.

De partij kiest op een congres van 18 tot 21 juli 2016 in Cleveland de kandidaat voor het presidentschap en die voor het vice-presidentschap.

Netwerk

Jeb Bush zou het derde lid van de familie zijn dat een gooi doet naar het presidentschap. Hij maakt vanaf maandag eerst nog een reis van een week naar Europa. Hij geldt als een kanshebber dankzij zijn 'presidentiële' familie en voldoende campagnegeld.

Net als Hillary Clinton (kandidaat voor de Democraten) heeft Jeb Bush veel politieke vrienden en een uitgebreid netwerk van potentiële donateurs. Hij is intellectueel en in vergelijking met veel andere (potentiële) Republikeinse kandidaten gematigd. 

Bush spreekt Spaans, heeft een vrouw van Mexicaanse komaf en kan meer dan andere Republikeinse kandidaten rekenen op de steun van de Spaanstalige gemeenschap, een belangrijke groep die doorgaans massaal op de Democraten stemt.

In november 2016 zijn de komende presidentsverkiezingen om uit te maken wie Democraat Barack Obama opvolgt in het Witte Huis. De huidige president kan na twee termijnen niet op voor herverkiezing.

Lees meer over:
Tip de redactie