Islamitische Staat beperkt watertoevoer naar delen Anbar in Irak

De groep Islamitische Staat (IS) heeft de watertoevoer naar delen van de Iraakse provincie Anbar verminderd. 

Dat heeft provincieraadslid Taha Abdul-Ghani donderdag gezegd. De afgesloten delen zijn in handen van regering. 

De verminderde watertoevoer door een dam in de rivier de Eufraat naar Anbar kan bevloeiingssystemen en de waterzuivering in delen van de westelijke provincie in gevaar brengen, zei Abdul-Ghani.

De overwegend sjiitische gebieden in het midden en zuiden van Irak lopen vooralsnog geen gevaar, omdat zij meer water krijgen uit de Tigris. 

IS veroverde vorige maand de hoofdstad van de provincie Anbar, Ramadi. 

Stamhoofden

Een aantal belangrijke stamhoofden uit de West-Iraakse provincie al-Anbar steunt de soennitische extremisten van Islamitische Staat (IS). De sjeiks beloofden woensdagavond trouw aan IS na een vergadering in Fallujah, ten westen van Bagdad, berichtte de nieuwszender al-Jazeera donderdag.

De sjeik die de verklaring voorlas, Ahmed Dara al-Jumaili, geldt als een lokale leider omdat zijn Jumailistam veel strijders telt en grote invloed uitoefent op andere stammen in de regio.

Het is volgens al-Jazeera een grote klap voor de regering in Bagdad als blijkt dat de sjeiks menen wat ze zeggen.

Ze stellen dat er alleen zicht op vrede in de provincie is als de stammen meevechten met IS. De vergadering in Fallujah is volgens waarnemers weer een teken dat de spanningen tussen de sjiitische regering in Bagdad en soennieten ten westen en noorden van de stad, verder oplopen.

Lees meer over:
Tip de redactie