Ex-president Hosni Mubarak van Egypte moet nog een keer terechtstaan wegens de dood van demonstranten tijdens massale betogingen tegen zijn regime.

De 87-jarige Mubarak is daar al voor berecht en vrijgesproken.

De aanklagers gingen daartegen in beroep en opperrechters hebben donderdag bepaald dat er een nieuw proces komt. Dat begint volgens de planning op 5 november.

De aanklagers beschuldigen Mubarak ervan te hebben samengezworen om betogers om het leven te brengen. Dat was tijdens de opstand in januari en februari 2011 die leidde tot de val van Mubaraks bewind na bijna dertig jaar. 

Vorige maand werd Mubarak samen met zijn zoons Alaa en Gamal tot drie jaar cel veroordeeld in een zaak die wegens corruptie was aangespannen. Ook hier werd de zaak tegen de Mubaraks voor de tweede keer voorgebracht.

Eerdere aanklachten

Een halfjaar geleden wees de rechter aanklachten wegens moord in verband met de dood van betogers tegen Mubarak op technische gronden af. Die uitspraak vormde een grote tegenvaller voor de jonge activisten die de opstand in januari en februari 2011 aanvoerden. Velen zitten nu zelf in de gevangenis of hebben zich uit de politiek teruggetrokken. 

De minister van binnenlandse zaken en zes hoge politiecommandanten werden in november van vervolging ontslagen. Het beroep tegen die beslissing werd donderdag afgewezen.