Kort voor de scheepsramp maandag op de Yangtzerivier (Jangtsekiang) in China waarschuwde een lokaal maritiem kantoor voor zwaar weer met harde wind en onweer. De kapitein van het schip besloot echter door te varen.

Dat meldt de New York Times donderdag.

Zeker twee schepen gooiden daarop hun ankers uit in de rivier om het noodweer af te wachten. De beslissing van de kapitein van de Oosterse Ster om dat niet te doen, is nu een belangrijk onderdeel van het onderzoek naar de ramp.

Op beelden van een bewakingscamera op een ander schip, is te zien hoe de Oosterse Ster in het onweer in de nacht verdwijnt. De beelden staan op internet en zijn gemaakt ongeveer een halfuur voordat het schip kapseisde.

Verhoord

Aan boord van de Oosterse Ster waren 456 mensen. Veertien mensen hebben de ramp overleefd. Hulpverleners hebben tot nu toe 65 lichamen geborgen. De rest van de opvarenden wordt vermist. De kapitein is gearresteerd en wordt verhoord.

Reddingswerkers zijn ondertussen begonnen met het maken van kleine gaten in de romp van het schip. Dat moet de reddingsploegen betere toegang verschaffen tot het vaartuig.

Familieleden van opvarenden klagen dat de autoriteiten nauwelijks informatie verschaffen over de ramp. Tientallen mensen reisden daarom af naar de rampplek, die is afgegrendeld door de politie.

Video: Nog 370 mensen vermist na scheepsramp