Burgemeesters van verscheidene Belgische grensgemeenten overleggen woensdag met hun minister van Binnenlandse Zaken over de dreiging van Nederlandse motorclubs.

Ze zijn bang dat deze bendes de grens oversteken nu justitie ze in Nederland steeds harder aanpakt.

''Als er in Nederland iets verboden wordt, komen de problemen hier omhoog'', zegt de burgemeester van Maasmechelen Raf Terwingen woensdag tegen het NOS Radio 1 Journaal.

''De minister was een paar weken geleden nog laconiek, maar we hebben nu na de invallen van de Nederlandse politie in Limburg een heel andere situatie. Criminaliteit stopt niet bij de Maas."

Bij een grote politieactie vorige week bij onder meer locaties van motorclub Bandidos werden veertien leden aangehouden.

Verbod

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie bezocht de Limburgse gemeenten eerder al en liet daarna blijken dat hij bekijkt of het mogelijk is om de wet aan te passen om effectief tegen motorclubs te kunnen optreden of ze te verbieden.

"Als dat nodig is, dan moet dat gebeuren. Wellicht is het civielrechtelijk mogelijk tot een verbod te komen," zei de minister. Hij waarschuwde al wel dat een eventuele wetswijziging lang kan duren. "Tot die tijd moeten we doen wat we met de huidige middelen kunnen", zei hij. Volgens hem is de strijd tegen de motorbendes er een van lange adem.