De presidentsverkiezingen in Burundi zijn zes weken uitgesteld. Dat heeft een regeringswoordvoerder dinsdag laten weten. 

De regering van het Midden-Afrikaanse land volgt daarmee een aanbeveling op die leiders van Oost-Afrikaanse staten zondag deden om de crisis in het land te bezweren.

De verkiezingen zouden oorspronkelijk op 26 juni worden gehouden. Het is onrustig in Burundi, sinds president Pierre Nkurunziza bekendmaakte dat hij zich kandidaat stelde voor een derde ambtstermijn.

Zo'n derde termijn is in strijd met de grondwet, maar Nkurunziza telt zijn eerste termijn niet mee, omdat hij toen door het parlement en niet door de bevolking is gekozen.

De commotie leidde tot gewelddadige protesten en een mislukte staatsgreep. Zedi Feruzi, de leider van de Burundese oppositiepartij UPD, werd in de hoofdstad Bujumbura doodgeschoten. Wegens het aanhoudende geweld besloten de Verenigde Staten het trainen van militairen uit het land te staken. Nederland besloot enkele weken geleden de hulp bij het hervormen van het leger en de politie op te schorten.