Zolang Rusland Europese politici de toegang tot het land verbiedt, zijn de Russische ambassadeur bij de EU, Vladimir Tsjisjov, en een andere Russische diplomaat niet welkom in het Europees Parlement. 

Dat heeft het parlement dinsdag bekendgemaakt. Bij leden van het Russische parlement wordt van geval tot geval bekeken, of zij welkom zijn.

Het parlement heeft verder de activiteiten van een commissie waarin Europarlementariërs en Russische volksvertegenwoordigers samenwerken, bevroren. De leden van de commissie ontmoeten elkaar normaliter één tot twee keer per jaar en spreken dan over politieke en economische samenwerking.

Vorige week werd bekend dat Rusland 89 politici en militairen uit Europa op een zwarte lijst heeft gezet. Zij mogen het land niet in. Onder hen zijn de Nederlandse Europarlementariër Hans van Baalen en de Tweede Kamerleden Louis Bontes en Michiel Servaes. Het is een reactie op de westerse sancties voor de Russische inmenging in het conflict in Oekraïne en de annexatie van het schiereiland de Krim.