Drie mannen zijn dinsdag in Hongarije aangehouden, omdat zij vrouwen zouden hebben uitgebuit in de rosse buurten van Den Haag. 

Voor de vader en zoon van 52 en 37 en een man van 28 jaar was een Europees arrestatiebevel uitgegeven. Naar verwachting levert Hongarije de verdachten uit aan Nederland.

Het onderzoek begon vorig jaar met de aangifte van een Hongaarse vrouw tegen de vader en zoon. Zij zou drie jaar onder dwang achter de ramen hebben gewerkt en nooit haar eigen verdiensten hebben mogen houden.

Ze vertelde dat ze per dag 600 tot 700 euro moest verdienen. Als dat niet lukte, werd er gedreigd dat ze in zee zou worden gegooid en als ze ziek was werd ze uitgescholden, bedreigd en kreeg ze klappen.

Huiszoekingen

Rechercheurs van de marechaussee deden dinsdag op vier adressen in Den Haag huiszoekingen. Hulpverleners hebben twee vermoedelijke slachtoffers dinsdag opgevangen. Burgemeester Jozias van Aartsen heeft daarop twee grote raamprostitutiepanden in de Geleenstraat laten sluiten. Van Aartsen spreekt van ''moderne slavernij''. ''Het uitbuiten van mensen wordt niet getolereerd in onze stad.''

De uitgebuite vrouwen werkten zeven dagen per week op de Doubletstraat en de Geleenstraat, dagelijks meer dan twaalf uur. Hoeveel vrouwen in totaal slachtoffer in deze zaak zijn, is nog niet duidelijk. ''Dat is nog onderwerp van onderzoek'', laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie weten.

De mensenhandelaren zouden hun inkomsten hebben uitgegeven aan drugs, sieraden, auto’s, kostbare paarden en huizen in Hongarije. De Hongaarse politie heeft in de stad Salgotarjan acht woningen doorzocht, waaronder die van de verdachten.

Inmiddels is ook een financieel onderzoek begonnen. Dit om het met de uitbuiting verdiende geld van de verdachten af te kunnen pakken.