De parlements- en presidentsverkiezingen in Burundi worden mogelijk uitgesteld vanwege de onrust in het land.

De kiescommissie in het land onderzoekt alternatieve data, zei de voorzitter van de commissie dinsdag. 

De parlementsverkiezingen staan nu nog gepland voor vrijdag, de omstreden strijd voor het presidentschap staat voor 26 juni op de kalender. De voorzitter van de kiescommissie wil deze week nog een voorstel met nieuwe data naar president Pierre Nkurunziza sturen. 

Inwoners van Burundi protesteren al weken tegen de president en het is daarbij geregeld tot geweld gekomen tussen betogers en de politie. De demonstranten eisen dat Nkurunziza opstapt, omdat hij al twee termijnen heeft vervuld. De grondwet stelt dat als maximum voor een president. Nkurunziza vindt echter dat deze regel niet op hem van toepassing is, omdat hij voor zijn eerste termijn werd gekozen door het parlement, niet door de bevolking. 

Praten

Leiders uit de regio belegden vorige week een top om over de crisis in Burundi te praten. Zij riepen de regering van het land op om de verkiezingen minstens zes weken uit te stellen, maar de regering wees dit idee van de hand.

Ook de katholieke kerk heeft zich uitgesproken voor uitstel. De Europese Unie heeft haar waarnemersmissie opgeschort. Brussel is bezorgd over de beperkingen die onafhankelijke media worden opgelegd, het buitensporige geweld tegen betogers en de intimidatie van de oppositie.