'Tientallen doden door aanslag markt Nigeria'

Een bomaanslag op een markt in de Nigeriaanse stad Maiduguri heeft dinsdag tientallen mensenlevens geëist. Eerder op de dag voerden strijders van Boko Haram al een aanval uit op een wijk in het noordoosten van de stad.

Een ooggetuige van de bomaanslag die hielp slachtoffers weg te dragen rept tegen persbureau Bloomberg van zeker vijftig doden.

De aanslag vond plaats op een drukbevolkte markt bij het grootste slachthuis van de stad. "Veel mensen waren bezig met de koop en verkoop van dieren toen de tijdbom explodeerde", aldus een buurtwacht.

Het is niet duidelijk hoeveel slachtoffers er zijn gemaakt bij de aanval op de woonwijk.

Video: Tientallen doden door aanslag markt Nigeria

Beëdiging

De strijd tussen Boko Haram en het leger is weer opgelaaid nadat vrijdag de 72-jarige Muhammadu Buhari wordt beëdigd als nieuwe president van Nigeria. Hij kondigde bij zijn inauguratie aan het hoofdkwartier van het leger te willen verplaatsen van de hoofdstad Aduja naar Maiduguri, een gebied waar Boko Haram regelmatig huishoudt.

Bij bomaanslagen op een markt en een moskee in Maiduguri vielen dit weekend al tientallen doden.

IJzeren vuist

De als integer bekend staande Buhari was al eerder aan de macht in het land met naar schatting 175 miljoen inwoners. Hij leidde met ijzeren vuist een militaire junta in de jaren tachtig van de vorige eeuw.

Juist die militaire achtergrond heeft hem vermoedelijk de overwinning bij de verkiezingen opgeleverd. De Nigerianen hopen dat Buhari de extremisten van Boko Haram kan verslaan. De terreurbeweging heeft meer dan 13.000 mensen gedood en 1,5 miljoen mensen op de vlucht gejaagd.

Lees meer over:
Tip de redactie