In het noorden van Afghanistan zijn negen ontwikkelingswerkers vermoord. Onbekenden schoten de mensen in de nacht van maandag op dinsdag dood in een pension in het bergachtige district Sari in de provincie Balkh. 

De Afghanen werkten voor het Nationale Solidariteitsprogramma ingesteld door de regering met hulp van lokale en internationale hulporganisaties.

Volgens functionarissen in Balkh waren de slachtoffers in dienst van de Tsjechische hulporganisatie Mensen in Nood.

De doden zijn acht mannen en een vrouw, die werkten aan wederopbouwprojecten. Vijf waren projectmedewerkers, twee bewakers en twee chauffeurs, zei Ross Hollister, directeur van de organisatie voor Afghanistan.

"Ze bouwden scholen, ziekenhuizen, waterprojecten", zei Hollister. Mensen in Nood is al twaalf jaar actief in Afghanistan en heeft projecten lopen in alle 104 dorpen in Zari. De organisatie noemde de aanval 'ongekend in wreedheid' en kondigde aan alle werkzaamheden in Afghanistan op te schorten. 

Taliban

De achtergrond van de schietpartij is onduidelijk. Het district Sari grenst aan de provincie Sar-e-Pul waar de Taliban sterk zijn vertegenwoordigd.

In de hoofdstad van Balkh, Mazar-e-Sharif, zijn honderd Nederlandse militairen gestationeerd.

Rapport

Het nieuws komt tegelijk met het rapport van Brown University. Het Amerikaanse onderzoek laat zien dat er sinds de inval van de Verenigde Staten in 2001 bijna 100.000 mensen om het leven zijn gekomen.