Internationale coalitie herziet strategie in strijd tegen IS

De Iraakse premier Haider al-Abadi is samen met internationale bondgenoten bijeengekomen in Parijs om te beraadslagen over de strategie in de strijd tegen de extremistische beweging Islamitische Staat. 

De afgelopen tijd heeft IS forse terreinwinst geboekt; de Iraakse stad Ramadi en de historische Syrische stad Palmyra zijn in handen gevallen van de extremisten.

Bij het overleg zijn wel de Verenigde Staten en Frankrijk aanwezig, maar Rusland, Iran en Syrië ontbreken.

De Iraakse premier is niet tevreden over de vorderingen van de internationale coalitie. Sleutellanden binnen die coalitie, zoals Saudi-Arabië, zouden te weinig doen om de stroom aan strijders die naar IS gaat te stoppen.

Leden van de coalitie dringen er tegelijkertijd bij Abadi op aan om meer leden van de soennitische minderheid in Irak in het landsbestuur op te nemen.

Verdeeldheid

Politieke verdeeldheid tussen sjiieten en soennieten in Irak is koren op de molen van de soennitische IS-beweging. De gematigde sjiiet Abadi kan alleen de steun van soennitische stammen verwerven als hij laat zien dat hij de machtige sjiitische milities in zijn land onder controle heeft.

Hij verwerpt de suggestie dat hij te weinig zou doen op het politieke vlak. Ook zouden zijn troepen vooruitgang boeken in de strijd met IS, maar hebben ze meer steun nodig van de internationale coalitie. ''Het is een falen van de wereld. Het probleem ligt niet alleen in Irak. Wij proberen ons deel te doen maar IS is niet in Irak ontstaan.''

Wapens

Irak heeft volgens de premier dringend behoefte aan meer inlichtingen en wapens, waaronder antitankwapens. Volgens Abadi heeft de internationale gemeenschap veel toegezegd maar weinig geleverd. ''We zijn aangewezen op onszelf.''

De luchtcampagne, waar Nederland ook een bijdrage aan levert, noemt Abadi nuttig. ''Maar het is niet genoeg.'' Meer dan 4100 luchtaanvallen door de internationale coalitie, die onder leiding van de VS staat, hebben IS niet weten te stoppen.

Geduld

De Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius zei dinsdag dat luchtaanvallen alleen doelmatig zijn als alle Irakezen geloven dat de regering 'alomvattend' is.

De Amerikaanse regering heeft ook maar weinig geduld met de door sjiieten geleide Iraakse regering, die volgens critici corrupt is en langs sektarische lijnen verdeeld.

Beschuldiging

Ondertussen wordt het regime van de Syrische president Bashir al-Assad ervan beschuldigd luchtaanvallen te hebben uitgevoerd waardoor strijders van Islamitische Staat terreinwinst konden boeken rond de stad Aleppo. Die beschuldiging heeft Washington geuit op de Twitterpagina van de Amerikaanse ambassade in Syrië.

IS-strijders drongen zondag Syrische opstandelingen aan de grens met Turkije ten noorden van Aleppo terug waardoor bevoorrading van de stad in gevaar komt. Daarbij zouden ze geholpen zijn door luchtaanvallen van de Syrische luchtmacht. Damascus helpt daarmee extremisten in hun strijd tegen het Syrische volk, aldus de Amerikanen.

Damascus doet de uitlatingen af als nonsens. ''Het Syrische leger vecht tegen Islamitische Staat in alle gebieden waar IS in Syrië zit.''

Lees meer over:
is
Tip de redactie