Het longvirus Middle East Respiratory Syndrome (MERS) heeft maandag in Zuid-Korea twee levens geëist. Het is de eerste keer dat in het land mensen aan de ziekte overlijden. 

Volgens het ministerie van gezondheid van het Aziatische land zijn een vrouw van 58 en een man van 71 gestorven aan het virus. In twee weken tijd zijn in Zuid-Korea 25 mensen besmet geraakt.

Het besmettelijke virus brak in 2012 uit in het Midden-Oosten. Het virus, dat ernstige luchtwegeninfecties kan veroorzaken, kan dodelijk zijn voor mensen die al een zwakke gezondheid hebben.

Om het aantal gevallen terug te dringen, is Zuid-Korea van plan om zevenhonderd mensen die vanwege een mogelijke besmetting in vrijwillige quarantaine zitten, een verbod op te leggen om overzees te reizen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zijn er in Zuid-Korea geen gevallen van mens op mens bekend.

Het MERS-virus, dat ernstige luchtwegeninfecties kan veroorzaken, kan dodelijk zijn voor mensen die al een zwakke gezondheid hebben. Uit onderzoek is gebleken dat dromedarissen de bron zijn van het virus. Onbekend is hoe het virus van dier naar mens kan worden overgedragen.