Republikein Graham meldt zich als presidentskandidaat

Opnieuw werpt een Republikeinse politicus zich in de strijd om het Witte Huis. Senator Lindsey Graham van de staat South Carolina maakt maandag bekend dat hij een gooi wil doen naar het Amerikaanse presidentschap. 

De angst dat de wereld uit elkaar valt, heeft hem naar eigen zeggen ertoe aangezet zich kandidaat te stellen, schrijft The New York Times maandag.

De nu 59-jarige volksvertegenwoordiger staat op het vlak van buitenlandse politiek te boek als een havik. Ten aanzien van binnenlands beleid geldt Graham als gematigd en is hij bereid compromissen te sluiten met de Democraten.

Hij zal kiezers voor zich proberen te winnen met een boodschap van pragmatisme in de VS en ''veiligheid door kracht'' ten aanzien van het buitenland. ''Ik wil geen president zijn van slechts één partij, maar van een hele natie'', valt te lezen in passages uit zijn speech die zijn vrijgegeven. ''Ik wil een grote natie nog groter maken.''

''Als ik president van de Verenigde Staten ben en je denkt erover je aan te sluiten bij al-Qaeda of IS, zal ik geen rechter inschakelen. Ik zal een drone inschakelen en we zullen je doden'', zo liet hij er in april dit jaar geen onduidelijkheid over bestaan wat hij zou doen tegen extremisten.

Video: Republikein Graham presidentskandidaat

Risico

Ten aanzien van binnenlands beleid loopt Graham het risico gezien te worden als een quasi-Democraat. Vooral op het vlak van klimaatverandering, overheidsuitgaven en immigratie is hij kwetsbaar voor aanvallen van conservatieve Republikeinen. Opmerkelijk is ook zijn burgerlijke staat. Graham is ongetrouwd en heeft geen kinderen.

Experts rekenen de Senator vooralsnog niet tot de grote kanshebbers voor de Republikeinse nominatie. Fondsenwerving lijkt een zwak punt. Voordeel is dat zijn thuisstaat vroeg in de reeks voorverkiezingen aan de beurt is. Mocht hij in South Carolina winnen, kan hem dat de nodige geloofwaardigheid opleveren.

Lees meer over:
Tip de redactie