De sociaaldemocratische premier Matteo Renzi heeft de regionale verkiezingen van zondag glansrijk doorstaan en zijn positie als hervormer en premier versterkt. 

Renzi's Democratische Partij (PD) is volgens meldingen van Italiaanse media maandag de grootste geworden in vijf van de zeven regio's waar zondag voor de regioparlementen werd gestemd.

Het hadden er zes kunnen zijn, als de PD in de noordwestelijke regio Ligurië niet onderling zo veel ruzie had gemaakt.

De verkiezingen in zeven van de in totaal twintig regio's waren een belangrijke populariteitstest voor Renzi, die zijn positie niet aan een stembusgang dankt. Hij heeft begin vorig jaar met veel politieke flair en durf het premierschap ontfutseld aan partijgenoot Enrico Letta.

Renzi beloofde toen de derde economie van de eurozone met hervormingen snel uit het economische en politieke moeras te trekken. Maar voor de verkiezingen van zondag analyseerden tal van media dat Renzi zelf in 'il pantano' (het moeras) wegzinkt. Protestpartijen zouden daarvan profiteren.

Veneto

In de regio Veneto, waarin onder meer Venetië ligt, won zoals verwacht de protestpartij Lega Nord. De nieuwe leider van de Lega, Matteo Salvini, wil de grootste oppositiepartij voor heel Italië worden.

Dat is mogelijk moeilijk voor kiezers in het zuiden die zich herinneren dat Salvini zich als Milanese separatist keerde tegen ''de draaideur-steuntrekkers en maffiosi'' in het zuiden en probeerde 'gastarbeiders' uit het zuiden te weren.