Turken in Duitsland hebben hun stem al kunnen uitbrengen voor de parlementsverkiezingen van 7 juni in hun vaderland. 

De opkomst lag aanmerkelijk hoger dan bij de Turkse presidentsverkiezingen van vorig jaar.

Van de kiesgerechtigden bracht 34,3 procent zijn stem uit, maakte de afdeling buitenland van de Turkse kiescommissie maandag bekend.

Bij de presidentsverkiezingen lag de opkomst op slechts 8,1 procent. Dat was mede te wijten aan de ingewikkelde constructie rond het stemmen. Dit keer konden Turken stemmen via de ambassade. Ze hadden tot zondag de tijd om hun voorkeur kenbaar te maken.

Oostenrijk en Zwitserland

Ook in Oostenrijk en Zwitserland lag de opkomst fors hoger met respectievelijk 34,7 procent tegen 10 procent in 2014 en 39,4 procent tegen 9,9 procent een jaar eerder. Ruim 2,8 miljoen Turken in het buitenland zijn opgeroepen hun stem uit te brengen.

Zondag stemden ook Turkse Nederlanders massaal. Ze konden terecht in Rijswijk (ZH) en Deventer. De ambassade in Den Haag zei vorige week een flink hogere opkomst te verwachten dan vorig jaar. Toen gingen 18.000 mensen stemmen, bijna 10 procent van de kiesgerechtigden.

Alle in het buitenland uitgebrachte stemmen worden naar Turkije gebracht om te worden geteld. In totaal zijn er circa 56,6 miljoen Turkse kiesgerechtigden.