Luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines is "technisch gezien failliet" en heeft een "harde reset" nodig om terug in de zwarte cijfers te komen. 

Dat meldt de topman van Malaysia Airlines, Christoph Müller, maandag tijdens een persconferentie.

Malaysia Airlines gaat, zoals eerder gemeld, duizenden werknemers ontslaan om grote hervormingen mogelijk te maken. Müller noemt dit onvermijdelijk. 

In totaal zullen zeker zesduizend werknemers hun baan verliezen. Malaysia Airlines maakte dit eind augustus al bekend. Voor veertienduizend anderen is het mogelijk te solliciteren binnen de nieuwe formatie. Ook wil Müller twee A380 turbo jets verkopen.

Totdat Malaysia Airlines weer op eigen krachten is, krijgt ze ook nog financiële steun van de Maleisische regering.

Slecht weer

Malaysia Airlines zit al tijden in financieel slecht weer. Sinds de verdwijning van vlucht MH370 in maart 2014 en het neerstorten van MH17 vier maanden later gaat het nog slechter met de vliegtuigmaatschappij. Door de ramp met MH17 stierven 298 mensen onder wie 196 Nederlanders. De verdwijning van MH370 kostte aan 239 mensen het leven.

In 2018 moet Malaysia Airlines volledig hervormd zijn. 

'Terminator'

Müller werd vorige maand aangenomen om de hervormingen bij Malaysia Airlines door te voeren. Eerder deed hij grote reorganisaties bij Aer Lingus en het Belgische Sebena. Dit heeft hem de bijnaam 'Terminator' bezorgd.

In de nieuwe formatie moet Malaysia Airlines zich meer gaan richten op regionale in plaats van intercontinentale vluchten.

Naamsverandering

Er is ook sprake dat Malaysia Airlines een naamverandering krijgt. Volgens Müller is de associatie met de twee rampvluchten nog altijd aan de orde van de dag.