Griekenland moet in de eurozone blijven. Dit stelt de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker.

Zo meldt de maandageditie van de Süddeutsche Zeitung.

Juncker is maandag in Berlijn om met bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande onder meer over de crisis rond Griekenland te spreken. '

'Ik deel de mening niet, dat we minder zorgen en minder beperkingen hebben, als Griekenland uit de eurozone stapt'', waarschuwde Juncker.

Onomkeerbaar

''Als op een dag een land uit de eurozone stapt, zou zich bij velen het idee nestelen dat de euro helemaal niet onomkeerbaar is.'' Dan zouden investeerders zich terugtrekken, vreest Juncker die net terug is van een reis naar Japan. De Japanse premier Shinzo Abe heeft hem ''zeer intensief'' vragen over Griekenland gesteld en gezegd dat ''Japanse investeringen in Europa afhangen van het vertrouwen in de euro''.

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft zaterdag in Athene topoverleg gevoerd over de schuldencrisis die zijn land op de rand van een bankroet brengt. Binnen zijn eigen partij, de Coalitie van Radicaal Links (Syriza), heerst onenigheid over het te volgen beleid jegens de geldschieters en schuldeisers.

Naar schatting veertig Syriza-parlementariërs zijn bang dat Tsipras te veel toegeeft. Syriza heeft 149 van de driehonderd parlementszetels en de steun van een coalitiepartner die dertien zetels heeft.

Overleg

Tsipras zou mogelijk zondagavond of maandag op zijn eigen verzoek met Juncker, Hollande en Merkel overleggen. Hoe dat gebeurt is niet bekend. Griekse media suggereerden dat Tsipras maandag naar Berlijn vliegt, maar een woordvoerster van de Duitse regering kon dat zondagavond niet bevestigen.

Zo staat Griekenland er nu voor | Dit moet u weten over een 'Grexit'

Dossier Griekenland