IS in opmars richting Turkse grens

Strijders van Islamitische Staat hebben zondag in het noorden van Syrië rivaliserende opstandelingen terug gedwongen.

Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Daarbij vielen gebieden in handen van IS die vlakbij de Turkse grens liggen. Volgens het Observatorium werd het dorp Soran Azaz ingenomen. Ook twee nabijgelegen dorpen werden na gevechten ingenomen. 

Dat betekent dat voor IS nu de weg richting het noorden vrij is. Daar ligt grens tussen de Syrische provincie Aleppo en de Turkse provincie Kilis. 

De overwinning van IS op de gebieden is een zware slag voor rebellengroepen die zich juist hadden verenigd om samen ten strijde te trekken tegen de troepen van president Bashar al-Assad. Er waren plannen voor een groot offensief om het oosten van Aleppo te veroveren op het Syrische leger.

Iraaks leger

IS voerde zondag ook aanvallen uit bij het hoofdkwartier van het Iraakse leger in Fallujah. Daarbij kwamen tenminste twintig soldaten om het leven, zo meldt nieuwszender al-Jazeera.

IS-strijders bliezen zichzelf op in acht auto's in de buurt van het hoofdkwartier. Volgens een verslaggever van de zender weten IS-strijder goed wat de zwakke plekken van het Iraakse leger zijn. ''Iraakse veiligheidsdiensten kunnen zich moeilijk verdedigen tegen deze autobommen.''

Luchtaanvallen

Zaterdag voerde het Syrische leger nog luchtaanvallen uit op al-Shadadi. Daarbij kwamen 43 IS-strijders en 22 burgers om het leven.

Lees meer over:
Tip de redactie