De Belgische zedendelinquent Frank van den Bleeken overweegt toch euthanasie te plegen, nu zaterdag duidelijk is geworden dat hij niet terecht kan in een Nederlandse tbs-kliniek.

 ''Dat is het onvermijdelijk gevolg van wat hij te horen heeft gekregen'', zei zijn advocaat Jos Vander Velpen zondag.

Het programma Nieuwsuur citeerde zaterdag uit een conceptbrief van staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) aan de Belgische minister van Justitie, Koen Geens.

Dijkhoff zou de procedure voor plaatsing in een Nederlandse kliniek te lang en te ingewikkeld vinden. Ook zou dit onverantwoord zijn omdat het ontbreekt aan de juridische middelen om de Belg vast te houden als die zich niet wenst te houden aan het regime in de kliniek.

Ondraaglijk

Van den Bleeken zit al ruim dertig jaar vast voor meerdere verkrachtingen en moord. Omdat de man ondraaglijk lijdt onder zijn bestaan in een Belgische inrichting vroeg hij toestemming voor euthanasie of overplaatsing naar een longstay-afdeling van een Nederlandse tbs-kliniek. Daar zou het regime draaglijker zijn. Van de rechter kreeg de Belg toestemming voor euthanasie.

Woensdag praat de familie van Van den Bleeken met minister Geens. ''Het is een martelgang die al meer dan twee jaar duurt. Hij wordt telkens van hoop naar wanhoop gestuurd. Men kan niet eindeloos spelen met de gevoelens van iemand die ondraaglijk lijdt.''