De Amerikaanse politie heeft in de afgelopen vijf maanden 385 mensen doodgeschoten. Dat komt neer op meer dan twee dodelijke schietpartijen per dag.

Volgens The Washington Post is dat een alarmerend hoog cijfer, zo schrijft de krant zaterdag (lokale tijd). Als het zo doorgaat, staat de teller voor het einde van het jaar op bijna duizend dodelijke slachtoffers.

Uit overheidscijfers blijkt dat politieagenten het afgelopen decennium gemiddeld vierhonderd mensen per jaar doodschoten. Maar ambtenaren lieten aan de krant weten dat die tellingen incompleet zijn, omdat politiebureaus niet verplicht zijn melding te maken van een schietincident.

"Het aantal schietincidenten door de politie neemt nooit af, als we deze informatie niet nauwkeurig bijhouden", reageerde het hoofd van de Police Foundation, een organisatie die zich inzet voor het verbeteren van de rechtshandhaving.

De krant komt met de cijfers, omdat de politie in de Verenigde Staten de afgelopen maanden vaak in opspraak is geweest door buitensporig en dodelijk geweld, vaak tegen minderheden. Ook daar heeft de krant onderzoek naar gedaan.

Ongewapend

Bij het doodschieten van ongewapende slachtoffers is de verhouding tussen blanken en minderheden scheef. Twee derde van die slachtoffers is Afro-Amerikaan of van Latijns-Amerikaanse afkomst.

Politieagenten mogen dodelijk geweld gebruiken als ze het idee hebben dat hun eigen leven of het leven van anderen gevaar loopt. Tot nu toe zijn dit jaar drie agenten na een dodelijk incident aangeklaagd.