De sjiitische Houthi-rebellen en hun bondgenoten hebben zaterdag de strategisch gelegen stad Saeed in het zuiden van Jemen veroverd.

Doordat een aantal lokale stammen naar hen overliep viel de stad vrij eenvoudig in handen van de Houthi's, zeggen bronnen in de nabijheid van stamhoofden. 

Enkele Jemenitische veiligheidsfunctionarissen betichten de plaatselijke sjeiks van het aannemen van geld en wapens van de bondgenoten van de Houthi's.

In ruil daarvoor zouden ze hen toegang tot hun gebied hebben verleend. De strijd om Saeed heeft de afgelopen twee dagen tientallen strijders en zes burgers het leven gekost. 

Luchtaanvallen

De luchtaanvallen van de door Saudi-Arabië aangevoerde coalitie die de strijd met de Houthi's heeft aangebonden gaan ondertussen door.

Zaterdag kwamen minstens acht burgers om bij gevechten tussen de Houthi's en troepen van oud-president Ali Abdullah Saleh en manschappen van de in het nauw gedreven president Abed Rabbo Mansour Hadi in Aden, Taiz en Marib. Ook om de strategisch gelegen stad Dhale, die Hadi's troepen vorige week veroverden op de Houthi's, wordt zwaar gevochten.