Italiaanse, Duitse en Ierse schepen hebben vrijdag duizenden vluchtelingen op de Middellandse Zee gered. 

Circa 3300 mensen werden van zee gehaald, voor zeventien migranten kwam de hulp te laat, maakt de Italiaanse marine vrijdag via Twitter bekend.

Er waren in totaal zeventien acties nodig om de 3300 mensen in veiligheid te brengen. Waar de zeventien doden aan zijn bezweken, is vooralsnog onduidelijk.

''Dit was tot nu toe de grootste golf migranten in 2015'', zei Frontex-baas Fabrice Leggeri zondag in Warschau. Onder de naam Operatie Triton, zoals de missie van Frontex heet, heeft de Europese Unie meer budget vrijgemaakt voor het redden van vluchtelingen.

Video: Duizenden vluchtelingen van zee gered

Veel migranten die eenmaal fort Europa hebben bereikt, proberen vanuit Italië naar bijvoorbeeld Duitsland en Scandinavië te trekken.

Vrijdag werden ongeveer tweehonderd migranten uit Eritrea die per trein de Brennerpas naar Oostenrijk wilden oversteken door de Italiaanse en Oostenrijkse politie tegengehouden. Na Duitsland heeft ook Oostenrijk zijn grenscontroles strenger gemaakt.

Jaarlijks wagen duizenden migranten de gevaarlijke oversteek over de Middellandse Zee. Dat gebeurt vooral in het voorjaar en de zomer, als het weer goed is, vaak in gammele boten. Velen halen het niet en verdrinken.