Oud-voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Dennis Hastert betaalde een persoon uit zijn verleden om te zwijgen over zijn seksueel wangedrag. 

Dat schrijft de krant Los Angeles Times vrijdag.

Het wangedrag zou betrekking hebben op de periode dat Hastert werkte als coach van het worstelteam van een middelbare school in Yorkville, in de staat Illinois. Het heeft niets te maken met publieke corruptie, een corruptieschandaal of de periode dat hij in de politiek zat, aldus een ingewijde van het onderzoek.

De Republikein is aangeklaagd voor onder meer het afleggen van valse verklaringen aan de recherchedienst FBI, maakte de openbaar aanklager in Chicago donderdag bekend. Justitie verdenkt de 73-jarige Hastert van het opnemen van 952.000 dollar in cash zonder dat bij de autoriteiten te melden.

Meldingsplicht

Hij zou in juli 2012 zijn begonnen met het opnemen van geld. Hij nam steeds bedragen onder de 10.000 dollar op, om onder de meldingsplicht voor transacties uit te komen.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie zou Hastert de man in totaal 3,5 miljoen dollar hebben betaald. De afgevaardigde uit Illinois zat van 1987 tot 2007 in het Huis van Afgevaardigden en was van 1999 tot 2007 voorzitter.