Koning Willem-Alexander heeft vrijdagmiddag in Toronto weer even zijn rol van 'waterprins' opgepakt. Tijdens een seminar over 'slimme steden' raadde hij zijn Nederlandse en Canadese gehoor aan om water niet als vijand te zien maar als bondgenoot. 

"De oude wijze van watermanagement werkt niet meer", aldus Willem-Alexander in een toespraak. Steden als Toronto moeten zich niet verschuilen achter al maar hoger wordende dijken, maar kunnen water beter verwelkomen en ruimte geven. "In Nederland noemen we dat bouwen met de natuur."

Hij legde zijn gehoor uit dat water een andere rol heeft gekregen bij de ruimtelijke planning. "Het is een beslissende factor geworden, een bron van een nieuwe aanpak", zei de koning.

Hij gaf een aantal voorbeelden, zoals de waterplaza's in Rotterdam. "Bij zonneschijn een prachtig plein waar kinderen kunnen spelen en wanneer het giet, loopt het plein onder en vangt het overtollige water op."

Nederlandse gemeenschap

Koning Willem-Alexander besluit vrijdagavond (lokale tijd) zijn driedaagse staatsbezoek aan Canada. Samen met koningin Máxima heeft hij in de Art Gallery of Ontario een ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap. Belangstellenden moesten zich daarvoor begin april aanmelden en de ambassade liet al meteen weten dat bij te grote belangstelling er geloot zou worden.

Voor de koning is het treffen een belangrijk onderdeel van een staatsbezoek. Het geeft hem de kans om uit eerste hand ervaringen te horen over wonen en werken in het land dat hij bezoekt.

In drie dagen tijd heeft het koningspaar zoals inmiddels gebruikelijk een overvol programma afgewerkt met 25 onderdelen. Naast officiële verplichtingen zoals gesprekken met de eerste minister en de premiers van Ontario en Newfoundland & Labrador, was er ook ruim aandacht voor de meegereisde onderwijs- en handelsmissies.