Uitdagers in Amerikaanse presidentsverkiezingen lopen zich warm

Aan Republikeinse zijde loopt het veld aan presidentskandidaten over, terwijl bij de Democraten alleen Hillary Clinton en senator Bernie Sanders van Vermont openlijk hun zinnen hebben gezet op het Witte Huis. Komende week voegen zich daar waarschijnlijk twee Democraten bij: Lincoln Chafee en Martin O'Malley.

Serieus weerwerk lijken echter ook de laatste twee uitdagers van Hillary Clinton niet te kunnen bieden. De oud-gouverneur van Maryland en oud-burgemeester van Baltimore, O'Malley, lijkt redelijk door de wol geverfd, en hij heeft er al een hele tour opzitten in de staten die vroeg zullen stemmen in het hele circus aan voorverkiezingen.

Potten heeft hij evenwel in de peilingen nog niet weten te breken. In recente peilingen in de staten Iowa en New Hampshire maar ook in landelijke komt hij niet in de buurt van de 10 procent.

Chafee wordt ook niet veel kans toegedicht. Hij maakt vermoedelijk woensdag bekend dat hij een gooi doet. Sinds hij in april aangaf te overwegen kandidaat te worden is er in de peilingen weinig enthousiasme voor hem te bespeuren.

De oud-gouverneur van Rhode Island is sinds 2013 Democraat, eerder zat hij voor de Republikeinen in de Senaat. Hij verloor de zetel in 2006 aan een Democraat, steunde Barack Obama in 2008 en werd in 2010 als onafhankelijke kandidaat gekozen als gouverneur.

Lees meer over:
Tip de redactie