Geweld in het noorden van Mali heeft de afgelopen weken zeker 60.000 mensen op de vlucht gedreven. Dat heeft de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties UNHCR vrijdag bekendgemaakt. 

De overgrote meerderheid van de nieuwe vluchtelingen komt uit de regio Timboektoe.

Ze zijn op de vlucht uit angst voor geweld en uit vrees dat ze gedwongen worden te vechten voor bewapende groeperingen.

In het Noord-Afrikaanse land vechten regeringstroepen en milities met Toearegopstandelingen die een eigen staat in het noorden van Mali willen.

Ook lopen er tal van islamitische extremisten rond in het gebied die aanvallen uitvoeren op de bevolking en daar gestationeerde VN-militairen. Nederland levert circa 450 militairen aan de VN-missie in Mali, Minusma.

Minusma

In de bijna twee jaar dat de blauwhelmen in het noorden van Mali de veiligheid proberen te bewaken zijn er al circa tachtig aanvallen uitgevoerd op Minusma. Daarbij zijn bijna vijftig VN-militairen gedood en circa 150 gewond geraakt.

Minusma moeten tussen de partijen instaan, maar wordt er steeds vaker van beschuldigd partijdig te zijn. In totaal zijn meer dan 100.000 mensen in Mali op de vlucht geslagen.

Half mei sloten de Toearegrebellen een voorlopig vredesakkoord met de Malinese regering. Wel benadrukten de opstandelingen dat er meer garanties moeten komen van de regering in Bamako voordat er definitief vrede kan komen.

Staatsgreep

Het is al jaren onrustig in Mali. Een nieuwe opstand van Toearegs en een militaire staatsgreep werden gevolgd door een verrassende opmars van groepen jihadisten.

Toen die bijna heel het land onder de voet dreigden te lopen, greep Frankrijk begin 2013 in. Het Franse militaire ingrijpen werd in de zomer van dat jaar omgezet in Minusma.