Myanmar heeft vrijdag beloofd om meer te doen voor de niet-erkende Rohingya-minderheid, die de laatste tijd massaal het land ontvlucht op gammele bootjes. 

Het land zal de mensenrechten beter respecteren en gaat investeren in de economische ontwikkeling van gebieden waar veel migranten vandaan komen. Daarmee moet het vluchtelingenprobleem in Zuid-oost Azië worden opgelost.

Myanmar deed de belofte op een conferentie met buurlanden zoals Thailand en Maleisië. Eerder ontkende het land dat het onderdrukken van de Rohingya een van de oorzaken was van het probleem.

Duizenden migranten dobberen in de Aziatische wateren op zoek naar een beter leven. Buurlanden zitten niet op die vluchtelingen te wachten.

Mensensmokkelaars

Met meer banen, huizen en betere medische voorzieningen moet het onnodig worden om op zoek te gaan naar een beter bestaan. Al meer dan 20.000 Rohingya zijn dit jaar gevlucht voor armoede en onderdrukking. Ook vanuit Bangladesh proberen veel vluchtelingen hun heil elders te zoeken.

Om de vluchtelingenstroom verder tegen te gaan, is ook afgesproken om meer te doen tegen mensensmokkelaars. Met een informatiecampagne moeten de vluchtelingen worden gewaarschuwd voor de smokkelaars, zodat ze ervan weerhouden worden op een bootje te stappen.

Militaire haven

De Myanmarese marine leidde vrijdag nog een vluchtelingenboot met 727 opvarenden naar een militaire haven. Aan boord waren zeker 45 kinderen. De nationaliteit van de opvarenden is onbekend, maar het ministerie van Informatie omschrijft ze als Bengalen.

Dat hoeven niet alleen immigranten uit Bangladesh te zijn. Myanmar gebruikt die term ook voor Rohingya.