De nummer twee op de lijst van meestgezochte oorlogsmisdadigers van het Simon Wiesenthal Centrum Vladimir Katriuk is op 93-jarige leeftijd overleden.

Dat meldt AP op basis van de advocaat van de Canadees Katriuk.

De geboren Oekraïner Katriuk wordt verantwoordelijk gehouden voor het bloedbad van Chatyn waarbij alle inwoners van het nu Wit-Russische dorp, werden bijeengedreven in een schuur die in brand werd gestoken door de Nazi's. Vrijwel niemand overleefde de moordpartij.

Katriuk zou door een getuige zijn aangewezen als een van de mannen die met een machinegeweer op de mensen schoot die de brandende schuur probeerden te ontvluchtten.

Genocide

Eerder deze maand werd Katriuk door Rusland aangeklaagd voor het plegen van genocide in Chatyn. De Canadees zou tussen 1942 en 1944 onderdeel zijn geweest van een Oekraïens Schutzmannschaft-bataljon. Volgens rechtbankverslagen deserteerde Katriuk in 1944 uit het leger en vestigde zich in Parijs voordat hij naar Canada emigreerde.

In 1997 stelde Canada een onderzoek in naar Katriuk, die door het verzwijgen van zijn rol in de Tweede Wereldoorlog onder valse voorwendselen zijn Canadese staatsburgerschap zou hebben gekregen. Er werd echter geen bewijs gevonden dat Katriuk een rol zou hebben gespeeld bij oorlogsmisdaden.

Canada weigerde hem uit te leveren aan Rusland. ''Helaas heeft de Canadese overheid de vele verzoeken van Rusland en joodse organisaties in Canada genegeerd, waardoor het recht nooit meer kan zegevieren",' aldus een woordvoerder van de Russische ambassade in Canada.

Katriuk heeft altijd ontkend medeverantwoordelijk te zijn geweest voor de dood van de inwoners van Chatyn. Volgens zijn advocaat overleed Katriuk na een lang ziekbed.