Thailand heeft de Verenigde Staten toestemming gegeven met spionagevliegtuigen over land en zee te vliegen om vluchtelingenboten op te sporen. 

Dat heeft de Thaise vicepremier en generaal Tanasak Patimapragorn vrijdag in Bangkok gezegd.

Tanasak noemt het vluchtelingenprobleem ''alarmerend hoog. Geen enkel land kan dit alleen oplossen.''

Daarom zijn vertegenwoordigers van zeventien landen in Bangkok bijeen om met een oplossing te komen. Net als in Zuid-Europa proberen vluchtelingen uit Bangladesh en Myanmar op gammele bootjes hun thuisland te ontvluchten voor een betere toekomst in het buitenland.

Rohingya-moslims

De meeste vluchtelingen uit Myanmar zijn Rohingya-moslims, die in eigen land niet worden erkend als bevolkingsgroep. Westerse landen riepen Myanmar op om deze minderheid beter te beschermen. Maar het Aziatische land vindt het onterecht dat het wordt aangewezen als hoofdoorzaak van het vluchtelingenprobleem. ''Jullie moeten niet alleen naar ons wijzen'', sprak de Myanmarese minister van Buitenlandse Zaken op de conferentie.

Thailand, Indonesië en Maleisië hebben het beleid vluchtelingenbootjes terug de zee op te sturen. Daardoor blijven veel bootjes op zee dobberen. De Verenigde Naties hebben kritiek geuit op dat beleid. Landen in Zuidoost-Azië proberen vooral mensenhandel in het gebied aan te pakken.