De Europese Unie en de in Burundi invloedrijke rooms-katholieke kerk hebben hun deelname aan de waarnemersmissie voor de parlementaire verkiezingen van 5 juni opgeschort. 

De kerk en de EU lieten donderdag weten dat van een eerlijke stembusgang geen sprake kan zijn door de onlusten en het onderdrukken van de media in het Afrikaanse land.

Vertegenwoordigers van de kerk leverden onder meer kritiek op het sluiten van radiostations door de regering van president Pierre Nkurunziza. EU-buitenlandchef Federica Mogherini zei dat het vertrouwen in de verkiezingsautoriteiten in Burundi ontbreekt.

De onrust is ontstaan, nadat duidelijk was geworden dat Nkurunziza zich verkiesbaar zou stellen voor een derde ambtstermijn. Die stembusgang heeft op 26 juni plaats, drie weken na de parlementsverkiezingen en lokale verkiezingen. Volgens tegenstanders van de president is een gooi naar een derde termijn in strijd met de grondwet.

Staatsgreep

De commotie leidde tot gewelddadige protesten en een mislukte staatsgreep. Zedi Feruzi, de leider van de Burundese oppositiepartij UPD, is zaterdag in de hoofdstad Bujumbura doodgeschoten. Het aanhoudende geweld in Burundi zorgde ervoor dat de Verenigde Staten zijn gestopt met het trainen van militairen uit het land. Nederland besloot enkele weken geleden de hulp bij het hervormen van het leger en de politie op te schorten.