Nederland zet langer materieel in voor de bewaking van de Europese buitengrenzen en het redden van bootvluchtelingen. 

Het gaat om een kustwachtvliegtuig en een snelle patrouilleboot.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie heeft dat donderdag aan de Eerste Kamer geschreven. Het kabinet had tijdens de Europese Raad in april een extra bijdrage aangeboden als de Europese grensbewakingsorganisatie Frontex daar behoefte aan zou hebben.

Afgesproken is nu dat het kustwachtvliegtuig, dat in april al actief was, in oktober opnieuw boven de Middellandse Zee wordt ingezet. Daarnaast zal een snelle patrouilleboot niet twee maar vier maanden actief zijn in de Egeïsche zee, van juli tot en met oktober.

Voertuigen

Daarnaast levert Nederland nog voertuigen zoals bussen en speurhondenteams van de marechaussee en personeel zoals grenswachters en andere experts. Volgens Dijkhoff is Nederland dit jaar opnieuw een van de grootste leveranciers van mensen voor de Frontex-operaties.

De Nederlanders ondersteunen en trainen andere lidstaten in grensbewaking en andere taken die hiermee te maken hebben, zoals de aanpak van mensensmokkel.

De Tweede Kamer zou donderdagavond met premier Rutte debatteren over de plannen van Brussel om de grote stroom asielzoekers eerlijker over de Europese Unie te verdelen. Op verzoek van D66 is het debat uitgesteld, omdat het kabinet nog niet precies had aangegeven wat het van de voorstellen vond. De Kamer houdt het overleg nu binnen twee weken, voorafgaand aan een asieloverleg in Brussel op 11 juni.