FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft zich voor het eerst sinds de arrestaties van hoge FIFA-functionarissen uitgelaten over de crisis. Hij ontkende verantwoordelijk te zijn voor de corrupte praktijken binnen het voetbalorgaan. 

Vrijdag wordt er gestemd over de nieuwe FIFA-voorzitter, en Blatter is de belangrijkste kanshebber. 

"Veel mensen houden me verantwoordelijk. Ik kan niet iedereen de hele tijd monitoren", stelde Blatter voorafgaand aan het FIFA-congres. Het vertrouwen in de FIFA is beschadigd en moet hersteld worden, zegt hij. 

Blatter: "Morgen, op het congres, hebben we de mogelijkheid om te beginnen aan een lange en moeilijke weg naar het herstellen van het vertrouwen. We moeten het vertrouwen terugverdienen door de beslissingen die we nemen, de verwachtingen die we van elkaar hebben, en de manier waarop wij onszelf als individu gedragen."

Volgens Blatter moet benadrukt worden dat corrupte FIFA-vertegenwoordigers in de minderheid zijn. Zij moeten gepakt worden, stelde hij. 

"De komende maanden zullen niet gemakkelijk zijn voor FIFA", aldus Blatter. "Ik weet zeker dat er meer slecht nieuws zal volgen, maar het is essentieel om het vertrouwen in onze organisatie te herstellen. Laat dit het keerpunt zijn." 

Video: Blatter zegt niet iedereen te kunnen monitoren

Platini

UEFA-voorzitter Michel Platini maakte donderdag op een persconferentie bekend dat hij Blatter donderdagochtend 'als vriend' heeft gevraagd om op te stappen. Die liet volgens Platini echter weten dat het "te laat was om op te stappen, zo kort voor de verkiezingen".