De op een na hoogste religieuze leider binnen terreurbeweging Islamitische Staat (IS), Ali Attiya al-Jabouri, is woensdagavond verschenen in de Iraakse stad Ramadi. 

Dat hebben inwoners van de hoofdstad van de westelijke provincie Anbar donderdag gezegd. Jabouri wordt ook wel de blinde rechter genoemd.

IS nam de stad op 17 mei in en bracht daarmee de gevoeligste nederlaag toe aan de Iraakse strijdkrachten in meer dan een jaar.

De inwoners van Ramadi zeiden dat een blinde man, die een hand mist, woensdag na het avondgebed een toespraak hield in de belangrijkste moskee van Ramadi. Zij wisten niet wie het was, maar omdat hij met het accent van de blinde rechter sprak en door een grote groep bewakers werd omringd, gaan zij ervan uit dat het Jabouri was.

Jabouri is niet alleen de op een na hoogste religieuze autoriteit binnen IS, maar ook de vijfde man in de hiërarchie van de beweging.

Tikrit

Iraakse forensisch experts hebben in de stad Tikrit bijna vijfhonderd lichamen ontdekt in een serie graven. Het zijn waarschijnlijk lichamen van militairen in opleiding van wie IS heeft geclaimd dat zij hen heeft vermoord.

De graven werden ontdekt in het presidentiële complex in Tikrit. De slachting van de cadetten vond plaats in juni vorig jaar bij een Iraakse basis bij Tikrit, Camp Speicher. De lichamen zijn naar een mortuarium in Bagdad gebracht om daar te worden onderzocht. Het team forensisch experts zoekt in Tikrit verder naar meer massagraven.