Voormalig gouverneur New York kondigt kandidaatschap verkiezingen VS aan

George Pataki, de voormalig gouverneur van de staat New York, zal namens de Republikeinen meedoen aan de voorverkiezingen. 

Dat heeft hij in een videoboodschap bekendgemaakt.

De 69-jarige Pataki, een gematigde Republikein, diende drie termijnen als gouverneur van een relatief progressieve staat. Hij leidde New York door de roerige periode na de aanslagen van 11 september. 

Pataki heeft drie keer eerder - in 2000, 2008 en 2012 - aangegeven geïnteresseerd te zijn in het presidentschap, maar een officiële campagne heeft hij nooit gevoerd. 

''Het is de tijd om op te staan, onze vrijheid te beschermen en deze regering aan de kant te zetten'', zegt Pataki donderdag.

Video: Voormalig gouverneur New York kondigt kandidaatschap verkiezingen VS aan

Abortus

Pataki stond in het verleden over bepaalde onderwerpen recht tegenover conservatieve partijgenoten. Zo vindt hij dat abortus legaal moet blijven en is hij voor gelijke rechten voor heteroseksuelen en homoseksuelen. Hij diende als gouverneur een wetsvoorstel in voor gelijke behandeling, maar dat haalde het toen niet.

''Het wordt een hele zware klim tegen een steile berg, maar dat heeft me in het verleden ook niet tegengehouden'', zei hij maandag in een gesprek met de New York Post. Hij had toen nog niet officieel aangekondigd een gooi te doen naar het Witte Huis.

Onwaarschijnlijk

Het is zeer onwaarschijnlijk dat Pataki ver komt: in een recente peiling van Fox News kreeg hij minder dan 1 procent van de ondervraagden achter zich. Als Pataki de Republikeinse nominatie in de wacht sleept is dat "als een aap die uit het achterste van eenhoorn vliegt", stelde de Republikeinse analist Rick Wilson recentelijk volgens The Washington Post

Lees meer over:
Tip de redactie