De dalai lama heeft de Myanmarese oppositieleider en Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi opgeroepen de Rohingya-moslims in haar land te helpen.

Dat meldt persbureau AP donderdag op basis van een artikel in The Australian.

De boeddhistische leider vindt dat de wereld de situatie van zo'n drieduizend hopeloze Rohingya-vluchtelingen, die de afgelopen weken in Indonesië, Maleisië en Thailand aan land zijn gekomen, niet kan negeren. 

"Het is niet genoeg om te denken: hoe kunnen we deze mensen helpen?", stelt de geestelijk leider tegenover The Australian. "Het is niet genoeg. Er is iets mis in de manier van denken van veel mensen, we missen het gevoel om ons te bekommeren om het lot van anderen."

De dalai lama heeft de situatie van de Rohingya's eerder met Suu Kyi besproken. "Ze zei dat het erg gecompliceerd was, dat het niet makkelijk was een oplossing te vinden. Ik denk echter dat ze wel iets kan betekenen."

Myanmar 

Veel Rohingya's zijn in Myanmar geboren in gezinnen die generaties geleden al in het land arriveerden. Toch beschouwt de regering hen als illegale immigranten uit Bangladesh. De naar schatting 1,3 miljoen Rohingya's zijn aan hun lot overgelaten doordat honderden binnenlandse en buitenlandse hulpverleners het gebied zijn ontvlucht nadat groepen radicale boeddhisten in opstand kwamen tegen de aanwezigheid van Rohingya's in hun land.

In de eerste drie maanden zijn zodoende al duizenden Rohingya's met de boot gevlucht. Ze worden vaak via Thailand naar de Maleisische grens gesmokkeld. Duizenden worden op zee achtergelaten op krakkemikkige schepen.

Vorige week gingen Indonesië en Maleisië akkoord met de tijdelijke opvang van voor zo'n 7.000 bootvluchtelingen.