Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft foto's online gezet die moeten aantonen dat de ruïnes van de Romeinse stad Palmyra in Syrië onbeschadigd zijn.

De gouverneur van de Syrische provincie Homs zei woensdag dat IS was begonnen met de verwoesting van gebouwen in de stad, die de beweging een week geleden innam.

Het is niet duidelijk of de foto's, die op fora van jihadisten zijn geplaatst, authentiek zijn en van na de inname van de ruïnestad dateren.

Activisten die met mensen in Palmyra contact hebben, hebben de bewering van de gouverneur ook tegengesproken.

Irak

Aanhangers van IS hebben de afgelopen tijd cultureel erfgoed in Irak verwoest. Zo dook in februari een video op waarin te zien was hoe strijders standbeelden vernielden in een museum in Mosul. De VN-Veiligheidsraad verklaarde dat het om "opzettelijke vernietiging van onvervangbare religieuze en culturele kunstwerken" ging.

Ook verkoopt de terreurbeweging naar verluidt kunstschatten op de zwarte markt.

Opmars

IS lijkt in Irak en Syrië bezig aan een opmars. Kort voor Palmyra werd ook al de Iraakse stad Ramadi, in de provincie Anbar, ingenomen. Het Iraakse leger zegt een offensief te zijn gestart om Ramadi te heroveren. Sjiitische en soennitische milities moeten het leger helpen.