De Russische president Vladimir Poetin is niet te spreken over het optreden van de Amerikaanse FBI, die woensdag in het Zwitserse Zürich zeven FIFA-leden arresteerde op verdenking van corruptie.

Volgens de Russische president is de actie een nieuwe poging van de Amerikanen om hun wetten op te leggen aan andere landen.

''De Verenigde Staten hebben niets te maken met de FIFA'', zei Poetin donderdag.

''De gearresteerde FIFA-officials zijn geen Amerikaanse burgers. De arrestaties ogen, op z'n minst, heel vreemd. Het is een overduidelijke poging om een herverkiezing van Blatter te voorkomen."

Video: Poetin hekelt optreden FBI in FIFA-zaak

De FIFA-functionarissen worden verdacht van het aannemen van steekpenningen en het accepteren van verborgen commissies. De Verenigde Staten doen al vier jaar onderzoek naar de voetbalbond, omdat de vermeende misstanden in dat land zouden zijn afgesproken en voorbereid. De betalingen werden bovendien voldaan vanuit Amerikaanse banken.

Blatter

Poetin voegde eraan toe dat hij achter Sepp Blatter staat en de manier waarop de 79-jarige Zwitser sinds 1998 de voetbalwereld bestuurt.

Vrijdag wordt zoals het er nu naar uitziet op het jaarlijkse congres de nieuwe voorzitter van de FIFA gekozen, ondanks het verzoek van onder meer de UEFA om de verkiezing uit te stellen.

De Britse premier David Cameron stelt donderdag volgens de BBC dat hij wil dat Blatter aftreedt. Hij zegt een hervorming van de FIFA te willen. 

WK 2018

Los van het Amerikaanse onderzoek is de Zwitserse justitie woensdag een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar de toewijzing van de WK's in 2018 in Rusland en 2022 in Qatar. Daarbij zouden mogelijke frauduleuze handelingen gepleegd zijn door FIFA-functionarissen.

Op het hoofdkantoor van de FIFA in Zürich zijn woensdagochtend ook elektronische data en documenten in beslaggenomen.