Veel vluchten van de internationale luchthaven van Brussel vertrokken donderdag met enige vertraging na de grote stroomstoring bij de luchtverkeersleiding Belgocontrol woensdag. Uit veiligheidsoverwegingen wordt maar op 75 procent van de capaciteit gewerkt.

Dat verklaarde een woordvoerder van Belgocontrol op de Vlaamse televisie. Hij verwacht dat dat nog enkele dagen zal duren.

Donderdagochtend moest nog een reeks vluchten worden geannuleerd wegens organisatorische problemen bij de vliegmaatschappijen. Doordat woensdag talloze vluchten uitweken of niet doorgingen, waren bemanningen en toestellen niet op de juiste plaats.

Door de stroomstoring was het Belgische luchtruim ruim vier uur volledig gesloten. Ongeveer vijfhonderd mensen moesten de nacht op het vliegveld van Brussel doorbrengen omdat zij waren gestrand.

Expert

Inmiddels is een onafhankelijk expert ingeschakeld om te onderzoeken wat er precies is misgegaan. Belgocontrol spreekt over een grondig onderzoek naar de storing, die gebeurde tijdens de maandelijkse test van de noodgeneratoren. Uit het onderzoek zullen lessen worden getrokken voor de toekomst, want zo'n incident ''mag uiteraard niet meer gebeuren'', aldus een woordvoerder.

Het is nog onduidelijk hoe lang het onderzoek gaat duren.

Tijdens de test van de noodgeneratoren ontstond overspanning, die zowel de normale systemen als het noodsysteem onklaar maakte van het centrum dat het overvliegend verkeer tot 8000 meter beheert.