'Rusland verzamelt troepen op basis bij grens Oekraïne'

Rusland verzamelt troepen en wapentuig op een geïmproviseerde basis bij de grens met Oekraïne. 

Dat meldt het persbureau Reuters donderdag op basis van ooggetuigen.

Het gaat om onder andere honderden stuks artillerie, mobiele lanceerinstallaties en tanks. De voertuigen hebben geen nummerplaten en van de uniformen die de militairen dragen zijn vaak de insignes verwijderd.

De basis is ingericht bij een schietbaan op ongeveer 50 kilometer van de grens. Daar zijn de vele voertuigen en soldaten de afgelopen weken met treinen of over de weg naar toe gebracht. 

NAVO-bevelhebber Philip Breedlove waarschuwde eerder deze maand voor een nieuw Russisch offensief in het oosten van Oekraïne. Pro-Russische separatisten maken volgens de Amerikaanse generaal gebruik van het staakt-het-vuren om nieuwe posities in te nemen en de veroveringen veilig te stellen.

'Geen invasie'

Rusland blijft ondertussen formeel ontkennen dat het land betrokken is bij het conflict in het oosten van Oekraïne. Het Russische ministerie van Defensie geeft bovendien geen verklaring voor de forse troepenopbouw.

De veronderstelling dat een invasie wordt voorbereid door de Russische strijdkrachten werd eerder weggewuivd door het Kremlin als "ongepast". Soldaten lieten aan Reuters weten dat het om een gewone oefening gaat. 

In vrijwel geheel 2014 had Rusland eveneens een grote troepenconcentratie langs de grens met Oekraïne. Ook de afgelopen maanden werd hier regelmatig door de NAVO op gewezen.

Lees meer over:
Tip de redactie