Treinreizigers in België hebben donderdag te maken met een staking op het spoor. 

Volgens Belgische media rijdt ongeveer een derde van de treinen niet door de werkonderbreking die is uitgeroepen door de machinistenbond ASTB.

De Franstalige bond vertegenwoordigt naar eigen zeggen ongeveer een derde van de 3.800 machinisten in België. Met de staking willen de machinisten onder andere een betere betaling afdwingen.

Zo is het "horen, zien, zwijgen-beleid" van de directies volgens de vakbond niet juist, omdat "ze elders enorme sommen uitgeeft aan onbenulligheden", meldt de Standaard. "De directies van HR-Rail en NMBS Transport negeren volledig de eisen van de treinbestuurders en met name die van de ASTB."

De ochtendspits op de Belgische wegen was donderdag drukker dan normaal vanwege de staking die tot vrijdagochtend 03.00 uur duurt.

Geen problemen

De NS verwacht geen problemen als gevolg van de treinstaking. Er kan hooguit wat vertraging ontstaan voor de Thalys, de Eurostar en de intercity naar Brussel, maar die problemen worden dan op een 'normale' manier opgelost. ''We zetten ons niet schrap'', aldus de zegsman.