Een meerderheid van de leden van de VN Veiligheidsraad heeft woensdag (lokale tijd) gezegd dat ze het niet verstandig vinden dat de geplande verkiezingen in Burundi in juni van dit jaar plaats zullen vinden. 

Dat heeft de huidige voorzitter van de Veiligheidsraad gezegd na een beraad met de VN-gezant voor Burundi, Said Djinnit. 

De VN-gezant wees op de huidige onrust en spanningen en de grote stroom vluchtelingen in het land. Die zouden er voor zorgen dat verkiezingen in juni vrijwel onmogelijk zijn. 

Het is al enige tijd onrustig in Burundi vanwege protesten tegen de zittende president Nkurunziza. Vrijwel dagelijks gaan mensen de straat op om te voorkomen dat de president een derde regeringstermijn aangaat, want in de Burundese grondwet staat dat de president maar twee keer achtereen kan worden gekozen. 

Nieuwe protesten

Ook woensdag gingen mensen opnieuw de straat op om als protest tegen Nkurunziza. De demonstraties waren dit keer het gevolg van een oproep van de regering aan burgers, om geld te doneren voor de verkiezingen. Buitenlandse donoren dreigen de financiële ondersteuning namelijk te stoppen als Nkurunziza voor een nieuwe termijn gaat als president. 

Minstens twintig mensen zijn al omgekomen en meer dan vierhonderd mensen zijn ondertussen gewond geraakt bij de straatprotesten. 

Vluchtelingen

Zo'n tweehonderdduizend Burundezen zijn uit vrees voor politiek geweld in de aanloop naar de verkiezingen gevlucht naar omringende landen. De spanningen zijn verscherpt na een mislukte poging tot staatsgreep van een generaal op 13 mei. 

In het land worden ondertussen pogingen gedaan om de regering, de oppositie en religieuze partijen weer om tafel te krijgen. De Franse ambassadeur in Burundi zei dat de gesprekken echter nog niet zijn hervat. 

Secretaris-generaal van de VN, Ban Ki Moon, heeft ondertussen een oproep gedaan aan de president van Tanzania, om zich samen met andere landen in de regio in te spannen voor het herstel van rust in het land en om een einde te maken aan de politieke crisis in Burundi.