Experts hebben woensdag in de Duitse stad Keulen met succes een bom van 2.000 pond uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt.

Voordat de blindganger kon worden gedemonteerd, moesten 20.000 omwonenden hun huis uit.

Het ging om de grootste naoorlogse evacuatie in de stad. De ontruiming vond plaats in de wijken Riehl en Mülheim en had gevolgen voor iedereen die in een straal van een kilometer rond de vindplek van het projectiel woont.

Om iets voor 16.00 uur gaf de explosievenopruimingsdienst volgens lokale media het teken dat alles veilig was.

Tweede evacuatie

Woensdagochtend gingen ziekenwagens op pad om bewoners van onder meer een verpleegtehuis weg te brengen. Vanaf 09.00 uur moesten mensen die dat zelf kunnen hun huis verlaten. Scholen in het gebied bleven dicht, evenals de plaatselijke dierentuin.

Het was de tweede grote evacuatie in Duitsland in korte tijd vanwege de vondst van een bom. In Hannover moesten 31.000 mensen even hun huis uit. Liefst 850 medewerkers van de brandweer, politie en andere hulpdiensten waren betrokken bij de grote operatie.

Video: Grote evacuatie door ontmantelen bom Keulen

Bij onze oosterburen worden vrijwel wekelijks onontplofte bommen ontdekt, vooral bij graafwerkzaamheden bij bouwwerken. Maar lang niet altijd leidt dat tot grote evacuaties.