De terroristen van Islamitische Staat (IS) zijn in de ruïnes van het Romeinse Palmyra begonnen met verwoestingen. Dit zei woensdag de gouverneur van de Syrische provincie Homs, Talal Barazi. 

Volgens hem zijn er onbevestigde berichten dat er ook beelden in de tempel van Baäl-Shamin zijn verwoest. Hij gaf verder geen bijzonderheden.

De stad Homs ligt 140 kilometer ten westen van Tadmur waar de imposante ruïnes van Palmyra naast liggen. De soennitische extremisten van IS namen een week geleden Tadmur en de ruïnes in.

Eerder verwoestte de aanhang van IS cultureel erfgoed in Irak. De IS verkoopt naar verluidt ook kunstschatten op de zwarte markt. Gebedshuizen van andere godsdiensten inclusief van de sjiitische moslims vormen ook het doelwit van de slopers van IS.

President Bashar al-Assad hoopt dat het sloopwerk van IS hem meer internationale steun in de strijd tegen tegenstanders oplevert.

Executies

Het vaak geciteerde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) meldde woensdag executies in Palmyra. Volgens de SOHR- waarnemers heeft IS mensen opgeroepen naar een Romeins amfitheater te komen.

Daar zijn vervolgens woensdag twintig mensen geëxecuteerd, volgens IS allemaal aanhangers van Assad. Volgens de SOHR zijn er sinds de inname van Tadmur al zeker tweehonderd mensen geëxecuteerd en zeshonderd gevangengezet.